Колеги, аз за първи път имам лични нужди. От четене реших така да го направя 609/4532 ДДС-то в ДП,
ДО на разхода 609/302 гориво
В края на годината 609/452 данък върху разходите 10%   от сбора  на ДО и ДДС за лични нужди.
Не преобразувам ФР в ГДД.
Притеснява ме дали при изчисляването на 10% данък е върху ДО и ДДС или само върху ДО на разходите.Вярно ли мисля или блокирах?!?
 
Аз мисля, че за гражданските договори и за дивидентите изплатени на местни ФЛ, ако данъка е удържан през 4-тото тримесечие по желание на лицето за ГД и ако решението за разпределянето на дивидента е през четвъртото трим., се подава Декл.по чл.55 и после справка по чл.73, срока на която тази година е до 15.03.2018. За ЧФЛ и за наемите мисля не се подава Декл.по чл.55 за четвъртото тримесечие, тя играе роля на годишна декларация, но мисля пък е до 31.01.2018. Данъка се внася до 31.01.2018г. Нали така?
За шофьорите на товарни автомобили отнася ли се? Те не са "командировани в предприятие от същата група". Те са изпратени от българския си работодател да си свършат работата, за която са наети и имат сключен трудов договор да карат камион до Германия например. Не ги изпращаме там извънредно, с някоя краткосрочна цел, а постоянно, защото те това работят! Те имат курс от по 15 дни, от които 5дни в Германия, 5 дни  в Австрия и останалите 5  Бог знае къде.. Според новите промени трябва да ги осигуряваме на толкова, на колкото се осигуряват шофьорите в страната където престоя е бил най-продължителен, и да изплатим командировки според същото. Това значи през 10 дни да сменяме осигурителнитя праг.Каква декларация 1 ще подадем в НАП с коя сума?
Сумата идва по банковата сметка и е сбор от няколко фактури, никоя от която не е опомената като номер
Моля за малко помощ. Издали сме фактури към един и същи клиент през месец март.Те ни плащат много повече пари.Според мен трябваше да ги върнем като "грешно преведени". Те обаче искат да издадем фактури за надвнесената сума и после кредитни известия, а те щели да си ги удържат от следващи издадени от нас към тях фактури? Според мен това не е редно, защото сделка няма, т.е няма основание за издаване на фактури, получения в повече превод е грешен и трябва да се върне.Моля за коментар.